Årets overvåking av laksebestanden i Reisaelva

Årets overvåkingsprosjekt er startet.

Om overvåkingsprosjektet

Årets overvåking av laksebestanden i Reisaelva består av tre ulike aktiviteter:

1. Måling av yngeltetthet

2. Prøvefiske etter innslaget av oppdrettslaks

3. Telling av gytefisk

Overvåkingen av laksebestanden pålagt Reisa Elvelag av Fylkesmannen, og skal bidra til å gi informasjon om hvordan tilstanden til laksebestanden utvikler seg. Resultatene er viktig informasjon i vår lokale forvaltning av laksestammen.

Måling av yngeltetthet

Måling av yngeltettheten viser hvordan rekrutteringen av yngel er til elva, og er en viktig indikator for helsetilstanden til laksebestanden. Vurderingen av yngeltettheten er gjennomført forrige og denne uken av Nina (Norsk institutt for naturforskning). Undersøkelsen foregår ved at det telles yngel på 12 utvalgte stasjoner spredt over hele elva. Tilsvarende undersøkelser er gjennomført siden begynnelsen av 1990-tallet. I perioden 1990-2003 ble det telt mindre enn 5 lakseunger/100 m2, mens det i 2008 ble telt 28 laksunger/100 m2.
Martin Svenning fra NINA måler yngeltettheten i Reisaelva. Foto: Jan A, Johansen

Prøvefiske for å finne innslaget av oppdrettslaks

Hensikten med prøvefisket er å fastslå innslaget av oppdrettslaks. Årsaken til at dette gjennomføres sent om høsten, er at oppdrettslaksen ofte går sent opp i elva. Fjorårets prøvefiske viste et innslag på ca 6 % oppdrettslaks. Selv om vi ikke ønsker noe innslag av oppdrettslaks ansees dette innslaget som relativt lavt sammenlignet med de fleste vassdrag. Årets prøvefiske etter oppdrettlaks startet den 2. september og vil foregå til vi har fått 50 skjellprøver, men skal uansett avsluttes senest den 10.oktober. Så langt er det pr 14. september tatt 31 skjellprøver fordelt over hele elva. Det er totalt 20 fiskere i aksjon under årets prøvefiske, og disse er:

1. Bjørn Mikkelsen

2. Helge Birkelund

3. Truls Bergmo

4. Johnny Mikkelsen

5. Arild Reiersen

6. Bo Robert Kvam

7. Daniel Larsen

8. John Olav Larsen

9. Albert Hansen

10. Arild Johnsen

11. Kristoffer Johnsen

12. Morten Bergland

13. Jan Arvid Johansen

14. Hans-Jarle Oinas

15. Kjell Arne Mikalsen

16. Bror Olsen

17. Johnny Bjerk

18. Harald Steinsvik

19. Robert Bjørklund

20. Ole A. Johansen

Kjell A. Mikalsen setter ut laks under årets prøvefiske. Foto: Jan A. Johansen

Telling av gytefisk

Tellingen av gytefisk skal foregå den 25. og 26. september. Da teller vi gytelaksen (både hann- og hunnlaks) ved å snorkle ca 70 km og teller da antall gytefisk i 60-70 kjente kulper. I 2000 ble det telt ca 200 gytelaks, mens i 2008 var det over 2000 gytelaks. I 2009 var det minimum 1350 gytelaks i elva. For å oppnå gytebestandsmålet må det være minimum 3652 kg hunnlaks igjen i elva som gyter. Dette tilsvarer 4-500 hunnlaks, og totalt ca 1000 hann- og hunnlaks.
Snorkling
Snorkling og telling av gytelaks. Foto: Jan A. Johansen

Tell A Friend
E-mail this
Or share with...


Here, fishy fishy fishy...