Reisaelva best i Norge på rettet fiske etter laks

I Reisaelva har vi praktisert gjenutsetting av hunnlaks over 5 kg eller 80 cm i en årrekke. Vi kaller dette "rettet fiske", noe vi takket være gode holdninger blant våre fiskere er blitt best på i Norge.

En viktig del av vår forvaltningspraksis

I forvaltningen av laksebestanden i Reisaelva har rettet fiske vært praktisert i flere år. Denne ordningen bidrar i stor grad til at vi oppnår gytebestandsmålet. Det vil si at gjenutsettingen av hunnlaks sikrer en bærekraftig produksjon av nye generasjoner Reisalaks.

Vår forvaltningspraksis innebærer at all hunnlaks over 5 kg eller 80 cm skal gjenutsettes såfremt fisken ikke er alvorlig skadet. I følge undersøkelser gjennomført av NINA i Altaelva i perioden 1999-2003, overlever minst 95 % av all gjenutsatt laks.
Arild Reiersen setter ut hunnlaks på ca 13 kg

Rettet fiske sikrer at vi når gytebestandsmålet

Andelen gjenutsatt laks var lav da ordningen ble innført, men har gradvis vært økende. I 2008 oppnådde vi et "gjennombrudd" ved at hele 32 % av all fanget/oppfisket biomasse ble gjenutsatt. Denne andelen økte så til 33,5 % i 2009.

Direktoratet for naturforvaltning har fastslått at gytebestandsmålet for Reisaelva er at det skal være minst 3562 kg gytende hunnlaks i elva. Andelen gjenutsatt laks tilsvarer i år ca 2709 kg hunnlaks, som igjen betyr at laksen som er satt ut tilsvarer ca 76 % av gytebestandsmålet. I 2008 var mengden gjenutsatt laks på 3871 kg hunnlaks, og bidro i sin helhet til at det var tilstrekkelig med gytende hunnlaks i elva.

Vi er derfor ikke i tvil om at dette tiltaket har bidratt til å bygge opp laksestammen i Reisaelva. Æren for dette tilhører de mange fiskere som har utvist gode holdinger ved å sette ut hunnlaks. Reisa Elvelag ønsker å benytte anledningen til å takke alle som ved å praktisere gjenutsetting, har bidratt til å sikre framtidige generasjoner Reisalaks!

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...