Resultatene fra årets telling av laks er klar

Mye gytelaks under årets telling

Godt innslag av stor- og mellomlaks under årets telling

Årets telling av gytelaks viser av det ble telt 1433 laks fordelt på 678 storlaks (47 %), 413 mellomlaks (28%), og 342 smålaks (21%). Dersom vi tar hensyn til dårlig sikt i den øvre delen av elva, og at vi ikke har undersøkt de helt øverste kulpene, viser våre beregninger at det i år er minimum 1769 gytelaks i Reisaelva. Dette er en økning i antall gytelaks på 33 % fra 2009, men fremdeles er innslaget av smålaks lavt.
Dykker i aksjon under årets telling. Foto: Jan A. Johansen

Gytebestandsmålet for Reisaelva er oppnådd med god margin i 2010

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har beregnet at det må være ca 3652 kg hunnlaks igjen som gyter i elva for at produksjonspotensialet skal utnyttes, og dermed sikrer nye bærekraftige årganger av Reisalaks. Beregninger viser at gytebestandsmålet tilsvarer ca 5,2 millioner rognkorn. Gitt at vi har 1769 stykker gytelaks igjen i elva, tilsvarer dette ca 11 millioner rognkorn. Dersom vi bare tar hensyn til antall laks som faktisk er observert, og ikke tar hensyn til laks som ikke er observert på grunn av dårlig sikt, og de områdene som ikke er undersøkt, er det ca 8,8 millioner rognkorn som gytes i år. Dette antallet er også over gytebestandsmålet.

Et resultat av langsiktig forvaltning og kloke fiskere

Vi kan heldigvis også i år konkludere med at det fremdeles er liv laga for laksen i Reisaelva. Dette skyldes blant annet langsiktig forvaltning med fokus på å sette ut laks, og spesielt hunnlaks. Vår erfaring er at våre fiskere er blitt stadig flinkere til å etterleve påbudet om gjenutsetting, og at tiltakene gir resultater. Reisa Elvelag takker alle som har gitt sitt bidrag ved å sette ut laks, og dermed bidrar til nye og livskraftige generasjoner med Reisalaks.

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...