Striden om navnet på nasjonalparken

Reisa Nasjonalpark

Lokalt regnet folk hele tiden med at navnet på den nye nasjonalparken skulle bli NJALLAAVZI, men den gang ei. Les mer om striden omkring navnet til nasjonalparken.

NB: denne artikkelen er sakset fra "Vi i Troms" 1987 og representerer dermed ikke synet opphavet bak reisaelva.no.

Lokalt i Nordreisa regnet folk hele tiden med at navnet på den nye nasjonalparken skulle bli NJALLAAVZI, etter det området som må kalles "hjertet" i parken. Navnet var først foreslått av Ressursutvalget for Finnmarksvidda, og senere har Nordreisa kommunestyre, samiske organisasjoner, naturvernet, Nord-Troms Museum med flere støttet det.

Ettersom det i våre dager skulle være naturlig å bruke et samisk navn på en nasjonalpark i et samisk kjerneområde, og når navnet i tillegg blir brukt og støttet av de norsktalende, hadde vel ingen tenkt på et annet resultat. Men fylkesmannens miljøvernavdeling foreslo først "Reisadalen Nasjonalpark". Da høringsinstansene kritiserte dette og sto fast på Njallaavzi, kom det et enda verre forslag: "Reisa nasjonalpark".

"Reisa" for lokalbefolkninga er den bebygde delen av den gamle Nordreisa kommune. For et lokalt øre lyder det som om Storslett og Sørkjosen er med i parken, men "Reisa Nasjonalpark" ble navnet!

Denne navnesaken er et skoleeksempel på hvordan forvaltninga ikke bør opptre.

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...