Høringsnotat Miljødirektoratet-forslag til endringer i forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i sjø og vassdrag. Oppdatert med elvelagets høringsinnspill

Miljødirektoratet sendte ut forslag om endringer i forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk i sjø og vassdrag den 18.02.2022. Forslaget omfatter nødvendige endringer i gjeldende fiskebestemmelser i sjø og vassdrag. Høringsfrist er satt til 31. mars. 

Utdrag fra høringsnotatet som omfatter Reisaelva:
"208.Z Reisavassdraget (Nordreisa kommune)
Reisaelva er et nasjonalt laksevassdrag. I forbindelse med reguleringen av fisket etter anadrome laksefisk fra 2021 ble fisketid og kvotebestemmelser for fangst av laks redusert. Årsaken til dette var et lavt høstbart overskudd og dårlig måloppnåelse, med en klar negativ trend de siste årene. Vitenskapelig råd for lakseforvaltning vurderte at forvaltningsmålet sannsynligvis ikke var nådd for bestanden, og anbefalte at beskatningen ble redusert.

Den negative utviklingen ser ut til å ha fortsatt i Reisaelva også i 2021. Direktoratet bestilte derfor en midlertidig vurdering av måloppnåelse og beskatningsråd for vassdraget basert på perioden 2017- 2021. I denne vurderingen skriver VRL at forvaltningsmålet for bestanden ikke er nådd, og at det har vært et svært lite eller ikke noe høstbart overskudd de siste årene. De anbefaler at bestanden ikke beskattes.

Direktoratet foreslår derfor at det ikke blir åpnet for fiske etter laks i Reisaelva fra 2022. Direktoratet foreslår at det åpnes for fiske etter sjøørret i de to nederste nåværende sonene fra 15.juli til og med 31.august. For å ytterligere redusere sannsynligheten for bifangst av laks forslås det også at fiske bare kan utøves med flue fisket med flytende line eller flytende dupp. Saktesynkende fortom (synk 1) tillates. Fluene skal ha maksimal lengde på fem cm., være bundet på enkelt- eller dobbeltkrok, med maksimal krokstørrelse 6, eller på plasttuber. Krok til tubeflue skal ha innklemte mottaker.". 

 

Oppdatert info:
Reisa Elvelag avholdt styremøte i uke 11 og utarbeidet et høringsinnspill som ble presentert på årsmøte 24. mars. Endelig høringsinnspill ble levert innen fristen 31. mars. Innspillet er lastet opp som vedlegg i denne saken. 

Vedlagt følger høringsforslaget til Miljødirektoratet og tilhørende vedlegg. 

  application/pdfHøringsnotat - forslag om endringer i forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk.pdf
application/pdfForslag om endring i forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i sjøen.pdf
application/pdfForslag om endring i forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag.pdf
application/pdfReisa Elvelag -Høringsinnspill til forslag om endring i forskrift for fiske etter anadrom fisk i Reisavassdraget.pdf

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...