Gjennomføring av forvaltningstiltak i Reisaelva 2021

Reisa Elvelag planlegger å gjennomføre overvåkningstiltak denne høsten slik det er blitt gjort de siste årene. Overvåkningstiltakene gjennomføres med finansiering fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark. 

Følgende aktivitet er planlagt gjennomført:

Elektrofiske av yngel
Hensikten med el-fiske av yngel er å måle tettheten av lakseyngel på utvalgte lokalisasjoner i Reisaelva for å kunne sammenligne elvas reproduktivitet sett i forhold til tidligere år. Denne typen undersøkelse er gjennomført i en årrekke. 

Drivtelling av laks
I slutten av september er det planlagt gjennomført laksetelling. Formålet med laksetellingen er å få oversikt over antall gjenstående laks etter endt fiskesesong. Sjørøye og sjøørret vil også bli registrert ved oberservasjon. Tallene fra laksetellingen er nødvendig for å kunne vurdere elvas gytebestand og dermed også fangstpotensiale for årene fremover. Drivtelling av laks er en særdeles viktig forvaltningsmessig oppgave. 

Prøvefiske/forskningsfiske
I tiden fremover vil det bli gjennomført prøvefiske etter innslag av oppdrettslaks i Reisaelva. Målet er å fange minimum 50 laks for å ta skjellprøver. Disse prøvene sendes til analyse hos NINA. Hensikten med prøvefiske er å få tallmateriale på mengde oppdrettslaks i elven sammenlignet med tidligere år. Resultater fra innsendte skjellprøver vil også kunne gi svar på hvor gamle og hvor stor fiskene var da de forlot elva som smolt, hvor lenge fisken har vært i havet før den vender tilbake til Reisaelva, og om den har vært tilbake i Reisaelva for å gyte tidligere (flergangsgyter). 

Når nødvendig antall skjellprøver er innhentet vil prøvefiske avsluttes. Dersom man ikke oppnår 50 prøver innen slutten av september vil prøvefisket avsluttes for å gi laksen ro før gyting. Under prøvefiske vil oppdrettslaks bli tatt ut av elva. De som får delta på prøvefiske vil gå med refleksvest under fiske og vil ha medbrakt tillatelse fra Reisa Elvelag. Tillatelsen skal fremvises på forespørsel fra publikum. Prøvefiskerne er alltid to stk sammen under fisket. 


Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...