Gjennomføring av forvaltningstiltak i Reisaelva høsten 2022

Reisa Elvelag igangsetter det årlige overvåkningsprosjektet i Reisaelva. Overvåkningstiltakene gjennomføres med finansiering fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark. 

Følgende aktiviteter er planlagt:

Prøvefiske/forskningsfiske
I løpet av de neste ukene vil det bli gjennomført prøvefiske etter innslag av oppdrettslaks i Reisaelva. Målet er å fange minimum 50 laks for å ta skjellprøver. Skjellprøvene vil sendes til analyse hos NINA. Hensikten med prøvefiske er å få tallmateriale på mengde oppdrettslaks i elven sammenlignet med tidligere år. Resultater fra innsendte skjellprøver vil også kunne gi svar på hvor gamle og hvor stor fiskene var da de forlot elva som smolt, hvor lenge fisken har vært i havet før den vender tilbake til Reisaelva, og om den har vært tilbake i Reisaelva for å gyte tidligere (flergangsgyter). 

Når nødvendig antall skjellprøver er innhentet vil prøvefiske avsluttes. Dersom man ikke oppnår 50 prøver innen slutten av september vil prøvefisket avsluttes for å gi laksen ro før gyting. Under prøvefiske vil opprettslaks bli tatt ut av elva. De som får delta på prøvefiske vil gå med refleksvest under fiske og ha med seg medbrakt tillatelse fra Reisa Elvelag. Tillatelsen skal fremvises på forespørsel fra publikum. Prøvefiskerne er alltid 2 stk sammen under fisket. 

Da elven har vært stengt for laksefiske gjennom sesongen anslås årets prøvefiske å være overstått etter relativt kort tid. 

Drivtelling av laks
Helgen 16-18 september er det planlagt laksetelling. Formålet med laksetelling er å få oversikt over antall gjenstående gytelaks. Sjørøye og sjøørret vil også bli registrert ved observasjon. Tallene fra laksetellingen er nødvendig for å kunne vurdere elvas gytebestand. Drivtelling av laks er blitt gjennomført årlig i mer enn 10 år og er en særdeles viktig forvaltningsmessig oppgave. 

Elfiske av yngel
Hensikten med el-fiske av yngel er å måle tettheten av laksyngel på utvalgte lokalisasjoner i Reisaelva. Dette for å kunne sammenligne elvas reproduktivitet sett i forhold til tidligere år. Undersøkelsen har på grunn av forholdene i elva ikke blitt avlyst de siste årene. Elvelaget håper og tror NINA får dette gjennomført slik som bestilt i høst. 


Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...