Informasjon vedrørende fiskesesongen 2022

Informasjon vedrørende sesongen 2022:

Normalt skal styret i Reisa Elvelag vedta fiskeregler innen 1. februar for kommende fiskesesong. Bakgrunnen for at det ikke har vært lagt ut et utkast til fiskeregler på «høring» er fordi det fortsatt er knyttet stor usikkerhet til kommende sesong, da spesielt med tanke på laksefiske.

Daglig leder var i kontakt med Statsforvalteren i Troms og Finnmark i forkant av styremøte 3. november 2021. I møtet ble forrige sesong oppsummert og evaluert (sak 33/21), samtidig som planleggingen for 2022 ble igangsatt (sak 39/21). Bakgrunnen for møte med Statsforvalteren var for å få deres syn på situasjonen for laksebestanden i Reisaelva, samt hva de tenker bør gjøres kommende sesong. Tilbakemeldingen var at Reisa Elvelag i utgangspunktet hadde handlingsrom til å regulere fisket innenfor fastsatte retningslinjer for fiske etter anadrom laksefisk, som ble revidert nasjonalt i forkant av 2021 sesongen. På styremøte ble det vedtatt å ha tett dialog med forvaltningsmyndigheten ifb. utarbeidelse av nye fiskeregler. Dette sett i lys av de siste års manglende gytebestandsoppnåelse. Siden 2013 sesongen har Reisaelva kun oppnådd gytebestandsmålet på 3 652 kg hunnlaks i 2 av 9 sesonger.

I etterkant av styremøte tok daglig leder kontakt med Miljødirektoratet for faglige drøfting og råd med tanke på neste sesong. Miljødirektoratet er i likhet med oss bekymret for tilstanden til laksebestanden i Reisaelva. De sammenligner situasjonen i Reisaelva med det som skjer i Lærdalselva, hvor det i forkant av 2021 sesongen ble stengt for laksefiske. De har derfor bedt Vitenskapelig råd for laksefiske (VRL) å oppdatere deres vurdering av bestandsstatus for laksen i Reisavassdraget. Bakgrunnen for å få en oppdatert vurdering er fordi de etter all sannsynlighet vil sende ut et høringsforslag til nye fiskebestemmelser for Reisaelva, der det ikke åpnes for laksefiske kommende sesong.

VRL har per nå ikke gjort en ny vurdering av Reisaelva, men vurderingen som foreligger basert på data fra 2015-2020 er svært tydelig. Tilstanden til laksebestanden i Reisaelva er svært dårlig og det anbefales å redusere beskatningen av laks ytterligere. Til tross for omfattende restriksjoner de siste årene burde trolig laksefiske vært enda mer begrenset i 2020 og 2021 eller til og med stengt, hvis man kun baserer seg på oppnåelse av gytebestandsmålet.

VRL påpeker at det knyttes stor usikkerhet til vurderingene de siste årene. Dette skyldes at fangstratene er svært høye, der nærmere 9 av 10 laks fanges, noe som fremstår som usannsynlig i en så stor elv. De peker på mulige forklaringer på dette misforholdet med mye høyere dødelighet på gjenutsatt fisk enn normalt, feilrapportering av gjenutsatt fisk (avlivet, men rapportert gjenutsatt), lavere observasjonsandel i gytefisktellingene enn antatt og feilklassifisering av størrelsesfordelingen i tellingene eller fangstene.

Reisa Elvelag har derfor to siste sesongene hatt bistand fra Naturtjenester i Nord for gjennomføring av gytefisktelling på høsten, nettopp for å få en så god telling som mulig. Naturtjenester i Nord utfører gytefisktelling på oppdrag fra forvaltningsmyndigheten i flere elver rundt om i Troms og Finnmark. VRL har anbefalt å prøve en utvidet gytefisktelling for kommende sesong, noe elvelaget har planlagt høsten 2022. Det vil også være svært viktig at alle fiskere rapporterer korrekt fangst i fremtiden, da dette er viktig i forvaltningsarbeidet.  

Daglig leder har etter nyttår på ny vært i kontakt med Miljødirektoratet for oppdatering. Miljødirektoratet planlegger slik de nevnte før jul å legge ut et forslag på høring i februar der de anbefaler å stenge for laksefiske i Reisaelva. I samme høring vil det åpnes opp for å ha åpent for sjøørretfiske, men med begrensninger for å unngå bifangst av laks. For gjennomføring av sjøørretfiske ønsker Miljødirektoratet at elvelaget kommer med et lokalt forslag.

På kommende styremøte 25. januar vil styret se nærmere på hvordan man kan organiserer sjøørretfiske. Når det gjelder fisket etter sjørøye vil dette også vurderes. Sjørøyebestanden i Reisaelva er liten og sårbar, slik at man også her må være føre var.

På styremøte må styret også gjøre en vurdering om man er enig i at laksefiske burde stenges helt eller ikke. Dersom man er uenig i at stengning er det beste, må man lage et høringsinnspill der man argumenterer for å ha et begrenset laksefiske. Uansett hva styret lander på er det nødvendig å begrense beskatningen av laks.

Uansett hva som blir endelig bestemt for sesongen 2022 er det ingen tvil om at situasjonen for laksebestanden i Reisaelva er alvorlig. Det vil nok også ta tid å bedre situasjonen da man må tenke langsiktig i lakseforvaltning. Den storlaksen som gikk opp i elven i 2021 er resultatet av gytingen for ca. 6-8 år tilbake. Sett i lys av gytebestanden i 2013 og 2014 var mindre enn målet på 3 652 kg er det ikke unaturlig at det dermed er et mindre innsig av laks 6-8 år senere. Dette vil selvfølgelig variere og avhenger av en rekke ulike faktorer både i elv og sjø.

Med bakgrunn i at man må tenke langsiktig i lakseforvaltning er det derfor utfordrende å vurdere om de tiltakene man gjør en sesong faktisk har effekt. Ofte ser man ikke dette før mange år senere. I tillegg kan det være faktorer utenfor elva som påvirker mest og dermed vil tiltak og restriksjoner i elven ikke få ønsket effekt. Likevel må elvelaget gjøre sitt for at bestanden i Reisaelva snur trenden og styrker seg i fremtiden.

Det vil bli oppdateringer om situasjonen så fort ny informasjon foreligger.


Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...