Økt innslag av oppdrettslaks i Reisaelva

Vårt overvåkingsprosjekt har avdekket økt innslag av oppdrettslaks i Reisaelva

Innslaget av oppdrettslaks avdekkes i vårt omfattende overvåkingsprosjekt

Reisa Elvelag har siden 2008 gjennomført sitt årlige overvåkingsprosjekt. Prosjektet er omfattende og består av telling av gytelaks, telling av yngel, og prøvefiske etter oppdrettslaks. Under tellingen av gytelaks snorkler og teller vi ca 70 % av elvas lengde. Tellingen av yngel gjennomføres av Norsk Institutt for naturforskning (NINA) ved elektrofiske. Prøvefisket etter oppdrettslaks gjennomføres av sportsfiskere i perioden 2.september til 5.oktober.
Prøvefisking etter laks i september 2011. Foto: Jan A. Johansen

Markant økning av innslaget av oppdrettslaks under høstfisket men fremdeles lavt under sommerfisket

Basert på skjellprøver og i noen tilfeller ytre kjennetegn, er det mulig å identifisere laks som er oppdrettlaks. Resultatene fra  høstfiske/prøvefiske i perioden 2.september-5.oktober i 2011, viser av skjellprøvene at innslaget av oppdrettslaks var på hele 18,2 %, mens innslaget av oppdrettslaks under høstfiske/prøvefiske tidligere år har variert mellom 6 og 11 %.

Resultatene viser også at erfarne fiskere som har deltatt på høstfiske/prøvefiske, ikke har klart å identifisere all oppdrettslaksen ved å studere ytre kjennetegn. Det betyr at flere av laksene som ble gjenutsatt under prøvefiske i realiteten var oppdrettslaks, noe skjellprøvene har avslørt.

I følge NINA utgjorde oppdrettslaksen som ble fanget under høstfiske/prøvefiske henholdsvis 6.3 % av smålaksene, 42.9 % av mellomlaksene og 12 % av storlaksene. Andelen hunner blant oppdrettsfiskene utgjorde videre 0, 45 og 25 % av de tre størrelsesgruppene. Dersom dette innslaget av oppdrettsfisk virkelig er representativt for gytebestanden i Reisaelva i 2011, og alle oppdrettsfiskene gytte i løpet av høsten, innebærer dette at i størrelsesorden 1 millioner egg ble deponert fra oppdrettshunner, tilsvarende 14 % av det totale antall egg deponert i vassdraget denne høsten (Svenning 2012).

Resultatene fra skjellprøver av laks fanget under den ordinære fiskesesongen, viser ikke en like markant økning av innslaget av oppdrettslaks. Tidligere år har innslaget av oppdrettslaks i den ordinære fiskesesongen variert mellom 0,9 og 5,6 %. I 2011 var innslaget av oppdrettslaks fra prøver tatt i perioden 1.juli til og med den 31.august på 3,6 %. Det betyr at innslaget av oppdrettslaks om sommeren og i hovedsesongen fremdeles er relativt lavt, og at oppgangen og innblandingen av oppdrettslaks skjer om høsten.

 

Bekymringsfull økning i innslaget av rømt oppdrettslaks

Norsk institututt for naturforskning konkluderer i sin rapport fra overvåkingsprosjektet at "Innslaget av oppdrettslaks under høstfisket/prøvefisket i Reisaelva i 2011 oppfattes derfor som relativt høyt."  I følge forskere viser avkom av oppdrettslaks å opptre mer aggressivt på yngel/parrstadiet i elvefasen, og har en tendens til å utkonkurrere yngel fra villfisk. Hvilke langsiktige virkninger dette har er usikkert, men det synes å bidra negativt til laksebestandens evne til å overleve.

Reisaelva har vært en av elvene i Norge som så lang har vært forskånet fra et høyt innslag av oppdrettslaks. Reisa Elvelag er selvsagt svært lite tilfreds med økningen vi ser nå, og vil også i 2012 gjennomføre omfattende tiltak for å overvåke innslaget av oppdrettslaks i Reisaelva. Samtidig vil vi advare oppdrettsnæringen med å ta lettvint på rømingsproblematikken. En ytterligere økning vil kunne være en trussel for bestanden av villaks også i Reisaelva.

For de som ønsker å lese om detaljene i overvåkingsprosjektet, ligger rapporten som vedlegg nederst i artikkelen for nedlasting. 

  application/pdfSvenning 2012 Reisa 2011 NINA Minirapport 372.pdf

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...