Resultatet av årets laksetelling er klart

Salmon underwater

Resultatene av årets laksetelling viste at det ikke står så dårlig til med gytelaksen som vi hadde fryktet.

Under årets telling av gytefisk hadde vi tilfredsstillende forhold med hensyn på å observere laks, og det er de beste forholdene vi har hatt i perioden 2008-2013. Ved gjennomføring av tellingen basert på fysiske observasjoner fant vi en gytebestand hunnlaks på 2332 (2631) kg. Dette er vel ca 1,3 tonn under gytebestandsmålet. Imidlertid må vi legge inn usikkerhetsfaktorer. Først og fremst tar vi hensyn til laks som ikke er observert på det strekket som er snorklet, og i tillegg legger vi til områder som ikke er undersøkt. Med et forsiktig anslag som innebærer et tillegg på litt i overkant av 2 ikke-observerte laks/kilometer snorklet elv, og et tillegg på områder som ikke er undersøkt, estimerer vi en gytebestand med hunnlaks på minimum 3414 (4323) kg hunnlaks.  Dette utgjør i størrelsesorden 95 % av gytebestandsmålet.

Av total restbestand av hunnlaks, består dette i størrelsesorden av 52 % gjenutsatt hunnlaks. Det betyr at mengden gytelaks har vært halvert og langt under gytebestandsmålet uten en omfattende gjenutsetting.  

Videre var det flere gytelaks i elva enn det vi hadde stipulert før tellingen, og basert på tidligere års laksetellinger. Hovedårsaken til dette tror vi er vår strategi med å innføre begrensinger som var strengere enn det som ble satt krav til i midtsesongsevalueringen. Den reduserte beskatningen mot slutten av sesongen har dermed ført til en høyere gytebestand enn forventet.

På bakgrunn av våre vurderinger mener vi at bestanden av gytende hunnlaks er like i underkant av gytebestandsmålet i 2013. Videre viser det seg at antall yngel i elva er høyt (pers.medd. Martin Svenning). Vi mener på bakgrunn av dette at den lokale laksebestanden er godt forvaltet og innenfor bærekraftige rammer, selv om oppgangen var lavere enn forventet.

For de som er interressert i å lese mer om resultatene, kan vedlagte sluttrapport lastes ned.

 

 

 

 

  application/pdfSluttrapport - telling og vurderingg av GMB og beskatning av villaks i Reisaelva - sesongen 2013.pdf

Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...