Sesongen 2022 kort oppsummert

Selv om det har vært stille på elvelagets hjemmeside- og Facebookside den siste tiden, har det likevel skjedd en hel del siden sesongen ble avsluttet 14. september.

Kort oppsummert ble sesongen 2022 annerledes som følge av stengt laksefiske. Dette førte naturlig nok til en unormalt stille sommer. Men fra 12. august ble det igjen litt liv langs elven, da det åpnet for sjøørretfiske i nedre del (sone 1,2 og 3). Resultatet fra sjøørretfiske viser fangst av 733 sjøørret, 73 laks, 3 sjørøye og 2 pukkellaks. Laksen som ble fanget ble sluppet ut igjen. Det er også registrert flere sel i elva gjennom sesongen, hvor den ene er observert så høyt oppe som ovenfor Saraelv. Det er forsøkt jakt på disse uten hell så langt.

Det årlige overvåkningsprosjektet er gjennomført med både prøvefiske etter oppdrettslaks, yngeltelling og gytefisktelling. Etter flere års avlysninger lå forholdene til rette og yngeltellingen kunne igjen utføres. Dette arbeidet ble utført av Norsk institutt for naturforskning. Skjellprøver fra prøvefiske er også levert inn. En laks ble avlivet som følge av sikre tegn til oppdrettslaks. Avventer rapporter fra disse undersøkelsene.

Gytefisktellingen som ble gjennomført viser økt antall gjenstående gytefisk i Reisaelva sammenlignet med fjoråret. Vi har fortsatt en vei å gå før gytebestandsmålet oppnås og vi igjen har et høstbart overskudd. Basert på observasjoner av fisk under telling har vi en gytebestandsoppnåelse på i overkant av 50 %. Ved å legge til usikkerhet for den fisken som ikke observeres pga sikt, og de områdene som ikke lar seg drivtelle, vil man havne på en gytebestandsoppnåelse på ca. 90 %. Dette må man karakterisere som positivt sammenlignet med de to siste årene hvor man oppnådde henholdsvis 39 % (64 % med usikkerhet) av gytebestandsmålet i 2021 og 31 % (59 % med usikkerhet) i 2020.

Til tross for økning i mengden gytefisk betyr ikke årets resultat at elven er friskmeldt. Ved å stoppe beskatningen av laks var det forventet en økning i mengden gjenstående gytefisk i høst. Dersom utviklingen fortsetter de neste årene, vil man forhåpentligvis få et høstbart overskudd igjen. Rapport fra overvåkningsprosjektet er under utarbeidelse og vil presenteres på elvelagets styremøte 2. november. Saksliste til styremøte vil publiseres over helgen.

Av annen relevant informasjon er det i sommer/høst blitt gjennomført dugnadsarbeid ved gapahuken på Tørfoss. Arbeidet har blitt ledet av styreleder i elvelaget. Det er fjernet skog i skråning for å bedre utsikten mot elva, i tillegg til ny benk og vedlikehold av eksisterende. Gapahuken har også fått et strøk med beis.  

Elvelaget har også hatt minkfeller ute denne høsten for røkting. Vi har flere feller til utlån for de som ønsker å røkte.

Denne uken har daglig leder og styreleder deltatt på fagsamling for havbruks- og villaksnæringen på Finnsnes, med mange interessante foredrag. Begge skal også delta på workshop 1. november som arrangeres av Reisa Villakssenter. Her vil vi få presentert arbeidet med FOU-prosjektet «Status Reisaelva» som Martin Svenning i NINA har arbeidet med. Spennende å se hvilke tiltak det anbefales å jobbe videre med.

Frem mot jul vil man også begynne å rette blikket mot neste sesong. En sesong hvor vi forventer stort innsig av pukkellaks.

Diverse bilder fra årets sesong kan ses på elvelagets facebookside. 

 

 


Tips en venn
Tips en venn
eller del på..


Here, fishy fishy fishy...